Srbija – Domaćin Međunarodne BEBRAS (Dabar) radionice zadataka 2024. godine

Upravni odbor Međunarodne BEBRAS (“Dabar”) organizacije doneo je odluku da se Međunarodna radionica BEBRAS (“Dabar”) zadataka (The Bebras International Task Workshops) 2024. godine u Maju mesecu relizije u našoj zemlji. Kolege iz celog sveta biće gosti naše zemlje.

U periodu od 16. do 20. Maja 2022. godine održana je XVIII BEBRAS (“Dabar”) međunarodna radionica zadataka (The Bebras International Task Workshops) u Sevrenoj Makedoniji – Strumica.

Srbija, kao punopravna članica Međunarodne BEBRAS organizacije ispunila je svoje Međunarodne obaveze. Pet predloga zadataka naših kolega iz Srbije predstavljeni su na međunarodnoj radionici zadataka. Zadatak “Skladište pšenice”, kolege Milana Lukića, nastavnika informatike i računarstva u OŠ”Dositej Obradović” u Kruševcu i člana programskog odbora takmičenja “Dabar” za Srbiju prihvaćen je u međunarodnu bazu zadataka za narednu školsku godinu. Milioni učenika iz 74 zemalja iz celog sveta rešavaće navedeni zadatak, a uz zadatak prema pravilima BEBRAS-a nalaziće se zastava naše zemlje.

Našu zemlju predstavljali su Milan Rajković, profesor računarstva i informatike u Politehničkoj školi ,,Milutin Milanković” u Kruševcu, nastavnik informatike i računarstva u OŠ”Dragomir Marković” u Kruševcu i predsednik programskog odbora takmičenja “Dabar” za Srbiju i Saša Jevtić, direktor i profesor tehnike i informatike u OŠ ” Dragomir Marković” u Kruševcu i član programskog odbora takmičenja Dabar za Srbiju.

Bilo je veliko zadovoljstvo i ponos predstavljati našu zemlju na tako velikom i značajnom međunarodnom skupu na kome su učestvovali delegati iz 74 zemalja učesnica takmičenja “Dabar” (delegati iz 33 zemlje uživo, a iz 41 zemalja preko interneta). Ujedno i sjajna prilika da se razmene iskustva sa kolegama iz celog sveta u vezi same realizacije takmičenja “Dabar” na nacionalnim nivoima kao i u vezi nastave računarstva i informatike.

Za našu zemlju, obrazovni sistem u njoj kao i za samu nastavu informatičkih predmeta u našoj zemlji od velike važnosti je i uspostavljanje međunarodne saradnje i kontakata sa kolegama iz celog sveta. BEBRAS međunarodna organizacija trenutno ima 74 zemalja članica (55 punopravnih članica kao i 19 zemalja članica “posmatrača”).

U narednom periodu trudićemo se da podelimo naša iskustva sa svim zainteresovanim kolegama kao i da kroz razne projekte pojačamo međunarodnu saradnju (Ne samo kroz takmičenje ,,Dabar”).

Zahvaljujemo svim kolegama koji su nam pomagali svih ovih godina, bili smo jako ponosni i na činjenicu da je Srbija od 74 zemalja, po broju takmičara školske 2021/2022 godina na 13 pozciji u svetu. Ponosno smo predstavljali svoju zemlju u Severnoj Makedoniji, a svakako je lepo i poštovanje koje su nam ukazale kolege iz celog sveta zbog našeg rada i rezultata na nacionalnom nivou takmičenja.

Veliku zahvalnost dugujemo kompaniji DIS i njihovom projektu “Znanje zna budućnost”, Prijatelju takmičenja ,,Dabar” za Srbiju koji je omogućio odlazak naše delegacije na Međunarodnu radionicu zadataka u Servernu Makedoniju. Kao i Ministratvu trgovine, turizma i telekomunikacija – Pokrovitelju takmičenja ,,Dabar” za Srbiju.