Međunarodna „Dabar“ radionica zadataka za školsku 2020/2021. godinu.

U periodu od 18.05.2020. godine do 22.05.2020. godine realizovana je 16-ta Međunarodna „Dabar“ radionica zadataka. Međunarodna „Dabar“ radionica zadataka ove godine je trebalo da se realizuje u Južnoj Koreji, ali zbog aktuelne epidemilške situacije u celom svetu radionica je organizovana na dajinu preko interneta.

Obaveza svih punopravnih članica Međunarodne BEBRAS „Dabar“ organizacije među kojima je i Srbija je da pre radionice pošalju predloge zadataka za takmičenje za naredni takmičarski ciklus. Srbija je ove godine poslala 4 predloga zadataka.

Na međunarodnoj BEBRAS “ Dabar“ radonici zadataka, svi predlozi zadataka su detaljno razmatrani i ocenjeni od strane kolega iz celog sveta (60 zemalja članica). Srbiju je predstavljao predsednik udruženja „Informacione tehnlogije – Udruženje profesora Srbije“, nastavnik računarstva i informatike u Politehničkoj školi „Milutin Milanković“ u Kruševcu“ i OŠ“Vladislav Savić Jan“ – Parunovac (Kruševac) MIlan Rajković

Od 4 predologa zadata iz naše zemlje dva zadatka su prihvaćena u međunarodnu bazu zadataka za narednu školsku godinu i koristiće se u celom svetu sa našom zastavom uz njih. Rešavaće ih milioni učenika iz celog sveta.

Autorski zadatak našeg predstavnika (MIlana Rajkovića) plasirao se u 24 najolja zadatka od 270 predloga zadataka iz 60 zemalja iz celog sveta, a u finalnom glasanju proglašen je 12-tim zadatkom po kvalitetu. (Podsećamo, 2017 godine na Međunarodnoj radionici zadataka održanoj u Italiji, zadatak našeg kolege Milana Lukića, nastavnika informatike i računarstva iz OŠ „Dositej Obradović“ – Kruševac proglašen je najboljim u svetu.)

Ovime je naša zemlja, pored 12-te pozicije u svetu od 60 zemalja prema broju takmičara u školskoj 2019/2020. godini, osvojila i 12-tu poziciju prema kvalitetu predloženih zadataka za školsku 2020/2021. godinu.

Zahvaljujemo svim kolegama, mentorima i učenicima koji nas svih ovih godina podržavaju i učestvuju u ovom zanimljivom takmičenju. Zajedno, ostavrili smo zapažene rezultate na svetskom nivou. Zajedno, verujemo da možemo bolje i značajnije rezulate da ostvarujemo u budućnosti i da na najlepši mogući način reprezentujemo obrazovni sistem naše zemlje u svetu.

Veliku zahvalnost dugijemo i kompaniji DIS i njihovom projektu „Znanje zna budućnost“, kao i Ministartvu trgovine, turizma i telekomunikacija. Zahvaljujući njihovoj podršci uspeli smo da ostavrimo zavidne rezultate na svetskom nivou u školskoj 2019/2020. godini.