Održano takmičenje “Dabar” u Beogradu! (FOTO) (VIDEO) – Telegraf

Kao jedan od organizatora ovog takmičenja u Srbiji, ITHS nastoji da promoviše značaj obrazovanja u oblasti informacionih tehnologija i da svojim učenicima omogući razmenu stečenih znanja sa vršnjacima iz zemlje, regiona i sveta.

Mdjunarodno-takmicenje-Dabar-82-620x350

Međunarodno takmičenje iz računarske i informatičke pismenosti za učenike osnovnih i srednjih škola, pod nazivom “Dabar”, održano je u subotu, 7. februara, u Srednjoj školi za informacione tehnologije – ITHS.

Kao jedan od organizatora ovog takmičenja u Srbiji, ITHS nastoji da promoviše značaj obrazovanja u oblasti informacionih tehnologija i da svojim učenicima omogući razmenu stečenih znanja sa vršnjacima iz zemlje, regiona i sveta.

Glavni cilj je povećanje interesovanje učenika za računarstvo i informatiku i želia da se pokaže da računar nije samo sredstvo za komunikaciju, pretraživanje interneta, obradu teksta, slušanje muzike i gledanje filmova, već da je istovremeno neiscrpan izvor zanimljivih logičkih problema.

Mdjunarodno-takmicenje-Dabar-48

Ovom takmičenju prisustvovao je Sava Savić, pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, koji se bavi razvojem informacionog društva.

– Takmičenje “Dabar” je jedan od 80 programa koje je ministarstvo podržalo. Rezultati ovog takmičenja su fenomenalni i predstavljaju primer kako civilno društvo uz podršku ministarstva može da pruži građanima, deci i unapređenju obrazovanja. Najmlađi su prepoznali inicijativu i vrednost koje informaciono-komunikacione tehnologije nose sa sobom.

Direktor srednje škole za informacione tehnologije, prof. dr. Dragan Živković naglasio je da je cilj učestvovanja u realizaciji ovog takmičenja zapravo omasovljavanje istog i da je našoj zemlji potrebno ovakvo takmičenje .

Mdjunarodno-takmicenje-Dabar-7

Vizija naše srednje i visoke škole je da razvijamo IT sektor, i da budemo prestižna i prva škola po kvalitetu i kvantitetu. Uočili smo da je “Dabar” odličan put da dođemo do učenika iz raznih delova zemlje.

Član organizacionog međunarodnog odbora takmičenja “Dabar” za Srbiju, Svetlana Jakšić, navela je da je Srbija jedna od 40 zemalja u kojoj se ovo takmičenje realizuje i da se danas ono realizuje u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kruševcu.

Mdjunarodno-takmicenje-Dabar-74

U Beogradu su ove godine domaćini visoka i srenja škola za informacione tehnologije, gde imamo izuzetne uslove kada su učenici u pitanju. Nadamo se da ćemo ovo takmičenje širiti dalje.

Inače, “Dabar” je međunarodno takmičenje, koje se održava u oko 40 zemalja sa oko 720.000 učenika, a u Srbiji je prošle godine učestvovalo oko 6.300 učenika.